Hallituksen uuden vuoden kysymykset

15.1.2015


Laura Lares

Hallituksen uuden vuoden kysymykset

 

Vuoden vaihtuessa hallituksilla on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan omaa toimintaansa. Ovatko kokoonpano, toimintatapa, dynamiikka ja hallituskäytännöt ajan tasalla? Onko hallitustyö kehittynyt notkeasti yrityksen kehittyessä vai jämähtänyt entiseen? Tuottaako hallitus yritykseen maksimaalista lisäarvoa myös sen toimintaympäristön nykytilanteessa ja tuoreimpien haasteiden edessä? 

 

Pk-yrityksissäkin hallitus parhaimmillaan arvioi systemaattisesti omaa toimintaansa vuosittain. Itsearviointiin on käytettävissä mainioita tarkistuslistoja ja työkaluja. Ajoittain on syytä järisyttää myös perinteistä kysymyksenasettelua, joka itsestään alkaa tuottaa toistuvia vastauksia useamman vuoden toiston jälkeen.

Uutta toimintavuottaan käynnistävä hallitus voi herättää itsensä kysymällä, olemmeko:

 1. haulikkoampuja vai lasertähtäin?
  • Tiedämmekö tarkasti, mihin tänä vuonna hallituksena yrityksen eduksi keskitymme vai räiskimmekö varmuuden vuoksi kaikkea mikä liikkuu?
 2. toiveiden tynnyri vai fokusoinnin asialla?
  • Osaammeko välttää toimivan johdon raskauttamisen lisätoiveilla ja –tehtävillä silloin, kun yrityksen etu edellyttää voimavarojen keskittämistä kaikkein tärkeimpään?
 3. hyvä työnantaja vai kriitikkoarmeija?
  • Hallitsemmeko roolimme toimitusjohtajan kollektiivisena esimiehenä kaikkine esimiehen tehtävineen: motivoinnin, kehittämisen, valtuuttamisen ja vastuuttamisen keinoineen, vai sorrummeko vain vaatimaan ja kritisoimaan?
 4. valistunut valtuuttaja vai valtamme vahtikoira?
  • Olemmeko kasvaneet teettäjästä valtuuttajaksi, ja hyväksymmekö oman roolimme onnistumisen mahdollistajana, poissa parrasvaloista?
 5. näkemysten yhdistäjä vai tehosekoittaja?
  • Taidammeko kutoa erilaisista langanpäistä loogisen kokonaiskuvan yritysjohdon avuksi vai hämmennämmekö yrityksen suuntaa satunnaisilla havainnoilla ilman johtopäätöksiä?
 6. riskikentän mestari vai riskien riski?
  • Hahmotammeko kaksoisroolimme menestyksen maksimoijana ja menetysten minimoijana viisaalla riskinotolla ja –hallinnalla ilman että muutumme itse merkittäväksi riskiksi ylikuormittamalla seuranta-, raportointi- ja valvontajärjestelmiä?
 7. bisneksenteon este, hidaste vai kiihdytin?
  • Osaammeko hallinnoinnin, tehostamisen ja tuloksenteon lisäksi johtaa yritystä kehittymään ja uudistumaan, löytämään uudet strategiansa ja asiakkaansa sekä keksimään itsensä yhä uudestaan – sillä yritys, joka ei uudistu, on tuhoon tuomittu.
  •  

TkT Laura Lares

Puheenjohtaja

Etelä-Karjalan Hallituspartnerit ry